statistike web stranica - web statistike

 
Izrada web stranica Izrada web stranica i internet marketing design-ERS
Pretraži design-ERS.net
Design-ERS home
 
Design web stranica - web dizajn
 
Graficki dizajn
 
Portfolio
 
Kontakt
 
Internet marketing
 
Blog
 
Google

Web preporuka:
Meridijani (Hrvatski zemljopis) - časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

Meridijani - časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja
Mediterano
Tourist Agency - Vela Luka

Statistike web stranica i kako ih čitati

 


Sve više uspješnih i manje uspješnih tvrtki odlučuje se na izradu web stranica s namjerom da putem interneta promoviraju proizvode, usluge ili informacije koje nude. Međutim, web stranice uspješne tvrtke nerijetko nisu toliko uspješne. Tvrtke koje naručuju web stranice nerijetko to čine bez ikakvih saznanja o svrsi web stranica i o internetu kao mediju uopće.

Web stranice su između ostalog i sredstvo oglašavanja, informiranja ili promocije. Poput letka ili prospekta njihova je osnovna svrha oglašavanje određenih proizvoda i usluga ili ponuda određenih informacija. Kao što letak, reklama, prospekt ili plakat bez očiju koje ih gledaju i ruku koje ih listaju ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu, tako i web stranice nemaju nikakav smisao bez posjetitelja. Web stranice bez posjetitelja su neoglašeni oglas.

Posjete web stranicama su, dakle, ono po čemu se uspješne web stranice razlikuju od neuspješnih.

Međutim, jedan se posjet razlikuje od drugog. Jedan ciljani posjet stranicama donosi neusporedivo više koristi nego bezbroj slučajnih.

Statistike web stranicaBroj, karakter i kvaliteta posjeta web stranica može se provjeravati u statistikama web stranica. Većina tvrtki koje nude prostor za smještaj web stranica u paketu nude i web statistike. Ako vaš davatelj usluga smještaja web stranica ne nudi web statistike, možete instalirati neke od besplatnih.

Promatranje i mjerenje različitih segmenata posjeta i prometa web stranica vrlo je bitno za razvoj i komercijalni uspjeh web stranica, a odgovore na pitanja o karakteru posjeta naći ćemo samo u statistikama web stranica.

Ako znamo što tražimo, statistike web stranica mogu biti vrlo zanimljivo štivo i vrlo dobar motivator da još jače upregnemo u promociju web stranica. Jednom kad naučimo značenje pojedinih mjera i mjernih jedinica web analize koje su uključene u web statistike, shvatit ćemo što želimo mjeriti i zašto.

Pogledajmo neke osnove web analize čije će nam razumijevanje pomoći da shvatimo što trebamo mjeriti, što zanemariti i što to sve zapravo znači:


Hits

statistike web stranica - HitsHit je mjera koje je najčešće pogrešno shvaćena. Hvaliti se brojem hitova koje neki site ostvaruje može samo netko tko uopće ne razumije značenje Hita

Hit je bilo koji element web stranice pozvan od strane našeg web browsera kad potražuje stranicu. Jedna stranica može polučiti samo jedan ali i nekoliko stotina hitova, a sve ovisi od čega se stranica sastoji.

Sve slike (gif,jpg..), eksterni css fileovi, eksterni java script fileovi i ostali elementi od kojih se sastoji stranica registriraju se kao Hitovi. Budući da svaka stranica ima različiti broj elemenata od kojih se sastoji, Hitovi nisu mjera na koju se možemo osloniti kao na mjeru uspješnosti neke web stranice.


Files

File je Hit koji je vratio određene podatke od servera. Budući da ne vraća svaki Hit podatke (error), files također nisu mjera kojom bi se trebali previše zamarati.


Pages ili Page Views

statistike web stranica - Pages ili Page ViewsPage ili Page View je broj stranica traženih od servera. Praćenje tog broja je vrlo korisno.

Na primjer, podijelimo li taj broj stranica potraženih od servera s brojem posjetitelja i dobit ćemo broj stranica koji je pregledao svaki pojedini posjetitelj. Broj koji dobijemo kazuje nam nalaze li posjetitelji na našim stranicama ono što traže, tj. nastavljaju li pregledavati naše stranice ili pregledaju jednu stranicu i odlaze.


Sites, Unique Visitors i Repeat Visitors

statistike web stranica - Sites, Unique Visitors i Repeat Visitors 1Sites i unique visitors zapisuju IP adresu posjetitelja što nam pokazuje broj posjetitelja stranica u danom vremenu, međutim mjera nije potpuno točna budući da određeni broj različitih posjetitelja posjećuje web site s iste adrese.

Repeat visitors uzima IP adrese i provjerava da li je određena adresa posjetila site više puta. Ovdje mjera također varira s obzirom na korisnike s istom IP adresom.


statistike web stranica - Sites, Unique Visitors i Repeat Visitors 02

 

 

 

 
Session i Visit Duration

statistike web stranica - Session i Visit DurationSession i visit duration mjeri vrijeme koliko se posjetitelji zadržavaju na site-u. Mjera nije precizna, jer posjetioci možda ne pregledavaju aktivno vaš site već ga jednostavno drže otvorenim pregledavajući u međuvremenu nešto drugo, radeći sendvič, pričajući s kolegama i sl.

Ono što može zabrinjavati je eventualna pojava velikog broja kratkih posjeta site-u. Razlog tome može biti neatraktivnost njegovog sadržaja ili pogrešna tematika. Posjetitelji možda jednostavno na vašem siteu ne nalaze ono što su tražili pa odlaze nedugo nakon što su došli.Referrers i Referring Sites

statistike web stranica - Referrers i Referring SitesReferrers i referring sites bilježi dolazak posjetitelja koji su na site došli kliknuvši na link na nekoj drugoj lokaciji ili unutar samog sitea. Referrers i referring sites osim linkova s jedne na drugu stranicu unutar našeg sitea bilježi i klikove na linkove prema našem siteu koji su postavljeni na nekom drugom web siteu, na pretraživaču (search engine ili tražilica - Google, Yahoo, Msn ...) ili su poslani putem web-based mail servisa. Direktno upisivanje adrese ili povlačenje adrese iz favoritesa ovdje se ne bilježi.

Referring sites je svakako mjera koju treba pratiti. Ovim putem saznajemo tko linka prema našem site-u i koliko posjetitelja nam ovim putem šalje. Posebno je važan broj posjeta koji nam ovim putem šalju pretraživači. Mali broj posjeta od strane korisnika koji dolaze preko pretraživača naznaka je da smo negdje pogriješili u prilagodbi stranica pretraživačima pa naše stranice na pretraživačima ne stoje naročito dobro.


Search Terms i Search Strings

Search terms i search strings (tražene pojmovi i kombinacije pojmova) su riječi izvučene iz url-a posjeta koje dolaze sa pretraživača. Ovi pokazatelji govore nam o prometu koji dolazi sa pretraživača koji smo ostvarili i očekivali, o prometu koji smo ostvarili, a nismo očekivali i prometu koji smo očekivali, a nismo ostvarili.


Browsers, User Agents i Operating Systems

Browsers, user agents i operating systems reći će nam koji browser i operativni sistem koriste posjetitelji naših stranica. Ako se pri izradi stranica nije obraćala pažnja da one budu pravilno vidljive na svim poznatijim browserima, ove brojke mogu biti vrlo bitne. U tom slučaju određeni broj posjetitelja neće ispravno vidjeti sadržaj naših stranica, a kad se postoci takvih posjeta pretvore u brojke, propusti pri njihovoj izradi postaju još očitiji.
Ovi podaci također prikazuju koliko često i koliko stranica našeg sitea obilaze roboti pretraživača.


Entry i Exit Pages

Ulazne i izlazne stranice - prikazuje najzastupljenije ulazne stranice (stranice koje su najčešće služile kao ulaz na naš site) i najzastupljenije izlazne stranice (stranice koje su najčešće posljednje koje posjetioci pregledavaju).

Promatrajući ove brojke možemo zaključiti koje stranice nam donose najviše posjetitelja (ulazne), a na kojim stranicama gubimo najviše posjetitelja (izlazne)
Kombinacijom statistika ulaznih i izlaznih stranica možemo ustanoviti kako i kojim redom većina posjetitelja navigava našim siteom.
 

NJEMAČKO HRVATSKI RJEČNIK I HRVATSKO NJEMAČKI ONLINE RJEČNIKDesign-ERS izrada web stranica i internet marketing
Rječnik internet pojmova


Rječnik - kompletan popis


1. Google 43,7 %
2. Yahoo 28,8 %
3. MSN Search 12,8 %

Zastupljenost upotrebe pretraživača za 2006

Trenutno online: 2
Internet promocija
 
  korcula
vela luka
Croatia Villas
Dubrovnik Croatia
Organizacija kongresa

 

apartmani hrvatska
apartmani dalmacija
apartmani dubrovnik
apartmani istra
apartmani hvar
apartmani korčula
apartmani vela luka
apartmani donjerković
apartmani deacaeli
apartmani krk
apartmani trogir
apartmani biograd
apartmani brela
apartmani makarska
apartmani mljet
apartmani pag
apartmani cavtat
apartmani vodice
apartmani brač
apartmani vis
apartmani cres
apartmani lastovo
apartmani baška
apartmani novalja
apartmani selce
apartmani zaton
apartmani otok rab
privatni smjestaj


  stolarija
zaštitna mreža za oluke
pvc stolarija
aluminijska stolarija
bravarija
aluminijska bravarija
projektiranje
limarija
arhitektura
adaptacije stanova
uređenje interijera
Apolon bazeni
  web hosting
smještaj web stranica
pristup internetu

   

  nekretnine hrvatska
nekretnine istra
nekretnine dalmacija
nekretnine zagreb
nekretnine dubrovnik
nekretnine pula
nekretnine zadar
nekretnine rijeka
nekretnine krk
nekretnine Korčula
nekretnine hvar
prodaja apartmana
prodaja nekretnina
prodaja stanova

  tisak hrvatska
jutarnji list
vecernji list
slobodna dalmacija
glas istre
novi list
zadarski list
glas slavonije

  e trgovina

  otpad
zastita
priroda
zdravlje

  pakiranje

  namještaj
kuhinje
salon namještaja

  umjeravanje
lijekovi
INTERKONT
Studio otisak
Stomatološka ordinacija
Uklanjanje celulita
Izrada terarija
Glazbala Gojmerac
 
Programiranje i dizajn: design-ERS internet marketing i izrada web stranica © desig-ERS 2003